Tojással bélelt krumpli parázsban

Nagyapám, míg élt, nekünk unokáknak, amiért mentünk vele, a mezőn gyakran megcsinálta ezt az eledelt. Elindulás előtt jókora krumplit tett a tarisznyájába, és ugyanannyi tojást a zsebébe. Kint kapálás vagy szénagyűjtés közben, inkább délben, akácfából tüzet raktunk az árnyékban. Közben az öreg bicskával kiszedte a krumplik belsejét, a héjuk alatt egy ujjnyit meghagyva és mindegyikbe beleöntött egy nyers tojást. Aztán a szépen levágott krumplitetőt, ő sapkának, sipkának nevezte, visszatette. Az így megtöltött krumplikat beleállongatta a parázs szélébe. Tizenöt-húsz perc alatt megsültek. Sóval fogyasztva, állítom, nagyon finomak voltak.”

Idézet ebből a könyvből: Makay Béla: Szabadtűzön

Tegnap kicsit szalonnáztunk, eszembe jutott a fenti írás.
kb. fél órát sült, de nem is volt túl nagy parazsunk

 

 

Állítom, nagyon finom volt  😀